wo 19 nov 2008, 15:05

Leogang

Wandelen in Saalfelden/Leogang

door Charles Taylor

LEOGANG - Niet voor niets hebben prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven al vele jaren een fraaie stulp in Saalfelden/Leogang. Dit heerlijke, door massieve bergkolossen omgeven vakantiegebied in het Pinzgauer land biedt namelijk een keur aan genoegens waaraan heel moeilijk weerstand geboden kan worden.

Liefde op het eerste gezicht, zou je kunnen zeggen. De zuivere berglucht, de adembenemende natuur, de verrukkelijke keuken, de uitstekende accommodaties en de grote mate van gastvrijheid waarmee de autochtonen in dit deel van Oostenrijk hun gasten tegemoet treden, zijn van hoge kwaliteit. Zij maken het met name voor sportievelingen van oud tot jong zeer de moeite waard dit spectaculaire landschap binnen het Salzburger Land te bezoeken. En niet één, maar vaak meerdere keren. Uitgekeken raak je namelijk nooit in deze streek vol burchten, kasteeltjes, fraaie herenboerderijen en een boerencultuur die nog zo weldadig aards en 'down to earth' aandoet. Een weldaad voor ziel en body.

Topactiviteiten

Centraal in dit gebied liggen de oude maar ook levendige stadjes Saalfelden en Zell am See, maar zeker ook Leogang, dat dicht bij Saalfelden ligt en een bijna onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden presenteert waarvan je als vakantieganger alleen maar kunt dromen, is niet te versmaden. Topactiviteiten voor jong en oud zijn uiteraard de uitdagende wandeltochten die zowel in het royale dal als rondom in de bergen gemaakt kunnen worden. Het gehele jaar door. Met name de Panoramatour op en rond de bijna 1900 meter hoge Asitz is voor iedere gemiddelde wandelaar goed te doen. Adembenemend mooi zijn de vergezichten. Naar het zuiden op het waanzinnig fascinerende en met eeuwige sneeuw bedekte Grossglockner-massief en naar het noorden de scherp afstekende Leoganger Alpen. Naar het westen pronkt de steile Kitzsteinhorn en oostwaarts richting Maria Alm/Dienten de contouren van het roemruchte Steineres Meer, een soort marslandschap in Pinzgau, waar de kleur groen is veranderd in grijze, bruine en rode tinten.

De heilzame wandeltochten kunnen enkele uren tot een dag of, op een tour, zelfs enkele dagen duren en zijn vanuit het VVV van Daniela Rainer en het excellente en geheel op dit soort activiteiten toegeruste hotel Löwenhof en Kirchenwirt, het best georganiseerd. Heerlijk ontspannend zijn daarnaast de lichte dalwandelingen langs de verfrissend slingerende rivier de Saalach. En een paar stapjes omhoog naar de geheel biologisch geëxploiteerde 'monumenten'-boerderij Priestegg is een tochtje van ruim een uur dat zeer de moeite waard is. Naast wandelen en op de tour gaan heeft het fietsen, en dan vooral mountainbiken, een grote plaats ingenomen. En heel veel jongere vakantiegangers met een sportieve inslag naar Leogang gelokt. De mensen daar zijn uiterst trots op hun zeer moderne en naar strak design ontworpen fietsparcoursen, die met een totale lengte van bijna 2000 kilometer de grootste van heel Oostenrijk zijn. Inclusief de academie waar je je de grondbeginselen van deze buitengewoon 'coole' sport al snel eigen maakt en binnen korte tijd kunt meerijden met de besten. Blauwe, rode en zwarte routes naar analogie van de skipistes geven de zwaarte aan. Er zijn in Leogang al wereldbekerwedstrijden gereden en de downhillers, fun- en freeriders, crosscountryfietsers, alsook de recreatieve en racefanaten komen dagen tekort om al dit moois te beleven.

Datzelfde ten slotte geldt voor de golfers, voor wie een groot aantal golfaccommodaties van de hoogste kwaliteit beschikbaar is dat de kwaliteit van het toeristisch aanbod de laatste paar jaar enorm heeft verhoogd. Uitdagend vooral zijn de banen van Urslau bij Maria Alm, Brandlhof/Saalfelden en Europaregion bij Zell. Handig is het om een zogeheten Alpinpas te kopen. Daarmee krijgen golfers grote kortingen tot soms 40% en veel privileges waaronder altijd een garantie op een gunstige starttijd op alle banen van Salzburger Land en Tirol.

Info: www.Leogang-Saalfelden.at of Daniela Rainer@Saalfelden-Leogang.at of telefoon 004365838234.